ORIGAME HOUSE 2015 – 2018
GEFASEERD VERBOUWEN VAN EEN VRIJSTAANDE WONING TE MARIAKERKE

De indeling van de verdiepingen van deze woning is achterhaald. De aaneenschakeling van kamers op het gelijkvloers zijn te klein om te leven en de verdieping wordt niet optimaal benut. Hier wordt uitgebreid op de eerste verdieping zodat het gelijkvloers wordt ontlast en meer leef-ruimte vrijkomt op tuin-niveau.

Omdat de bewoners graag bleven wonen werd de woning in 2 fases aangepakt, eerst de uitbreiding van het dak, achtereenvolgens de renovatie van het gelijkvloers. Voor de uitbreiding werden muren en dak gevouwen rond het trapgat. Met wel doordachte openingen en dakhellingen wordt het licht van boven naar beneden gestuurd. Het jasje van dit geplooid volume bestaat uit banen EPDM die over het houten volume gevlochten zijn. De keuze van ramen, standaard dakvensters, is tijdswinst tijdens het bouwen. Het plooien en vouwen in de Lusthoflaan. origame house

De leefruimtes liggen in een L-vorm waardoor de zithoek een rustpunt is met een groot raam dat buiten het gevelvlak komt. Het brede tablet maakt van dit raam een functioneel zit- en ligmeubel. De keuken die voorheen volledig afgesloten was wordt de bijkeuken en berging. De nieuwe opengewerkte keuken betrekt het koken bij de leefruimtes. Alle bestaande ramen werden gesloopt tot op vloerniveau zodat ook de tuin dichter betrokken wordt bij het wonen. De polyvalente ruimte ligt dan eerder centraal in de woning maar kan altijd afgesloten worden.