REVERSIBLE HOUSE 2004 - 2006
BOUWEN VAN EEN VRIJSTAANDE WONING TE NIEUWKERKEN-WAAS

Een compact volume, maximaal breed volgens het perceel, en maximaal diep over de twee verdiepingen (footprint 15x13m), is het startpunt. Uit dit volume zijn twee uitsnijdingen gemaakt. Eén op het gelijkvloers aan de voorzijde (carport). Eén op de tegenovergestelde kant aan de achterzijde bovenaan (buitenterras). Deze uitsnijdingen zijn voldoende groot gemaakt zodat ze elkaar overlappen (buitenpatio met toegang tot de woning).

Het initiële circulatieschema is continu, op het gelijkvloers en op de verdieping. Men komt de woning binnen onder de carport, en men wordt er aangetrokken door het bovenlicht vanuit de patio. Via de inkom komt men in een dubbelhoge ruimte waar een bovenraam indirect licht binnenbrengt in de ontvangstruimte. De zitruimte en eetruimte zijn over de volledige breedte van de woning gemaakt en geven een open zicht naar de aangelegde tuin. Achter de hoek, maar toch open naar de eetruimte, bevindt zich de keuken.

Het gemoduleerde volume is verder uitgewerkt door subtiel met raamopeningen om te springen. Hier is niet gekozen voor een raam IN een vlak, maar voor een raam AAN een vlak. Alle raamopeningen grenzen met minimaal één zijde aan de vloer of aan het dak. En in ieder gevelvlak is de raamopening beperkt tot één opening. Door alle openingen op het gelijkvloers tot aan de grond te maken, door alle openingen op de verdieping tot aan de dakrand te maken, en door de twee uitsnijdingen op tegenovergestelde zijden van de woning, kan men als het ware de woning op zijn kop zetten, en dezelfde uitstraling behouden. reversible house