DISPLAY HOUSE 2002 - 2004
VERBOUWEN VAN EEN SMALLE RIJWONING TE GENT

Deze rijwoning in het centrum van Gent vertoonde enkele knelpunten die kenmerkend zijn voor haar type. Op het gelijkvloers was het perceel helemaal volgebouwd waardoor er weinig licht in de woning binnenviel, en de dwars geplaatste trap verdeelde het hoofdvolume van de woning in kleine kamers met weinig ruimtelijkheid. De netto breedte van deze woning bedraagt bovendien niet meer dan 3m25, wat van deze opdracht een nog grotere uitdaging maakte.

Door enkele minimale ingrepen werd een maximaal resultaat verkregen: Het gelijkvloers werd opengewerkt tot één grote ruimte. Twee nieuwe volumes werden in de open ruimte zo ingeplant dat ze de circulatie bepalen en de ruimte opdeelt in kamers. De volumes zijn van verschillende aard en sfeer. Eén volume is gesloten, bevat de keuken en het toilet, en zoneert de inkom en eetruimte. Het is tegelijk een visueel obstakel tussen de woonruimte en de straat. Met een transparante voordeur wordt dit volume als het ware een display voor passanten. Het andere volume is open, bevat een patio, en zoneert de zitruimte. Het is de belangrijkste bron van daglicht in de woning en zorgt dat eet- en zitruimte visueel met elkaar verbonden blijven.

De verticale circulatie werd naar een nieuw trappenhuis aan de achterzijde, buiten het hoofdvolume, gebracht. Zo kon van iedere verdieping eveneens een volwaardig en open plateau worden gemaakt. De eerste verdieping omvat de bureauruimte, en heeft een mooi uitzicht over het dakterras en de patio’s. De bovenste verdiepingen zijn de slaapverdiepingen; één voor de ouders en één onder het dak voor de kinderen. Ondanks de beperkte grondoppervlakte van het perceel (95m2), werd deze woning omgevormd tot een volwaardige gezinswoning, met een nuttige vloeroppervlakte van 200m2. display house