TWO ARE ONE HOUSE 2012- 2015
BOUWEN VAN EEN VRIJSTAANDE WONING TE RUSSEIGNIES

Strikte regionale voorschriften zijn voor vele architecten een nachtmerrie. Doch op een creatieve manier met verkavelingsvoorschiften omspringen is een uitdaging. Het perceel voor deze eengezinswoning ligt net over de taalgrens in Henegouwen, met zicht op de Kluisberg en op het idyllisch dorpje Anseroeul. De strenge regionale voorschriften en de slechte toestand van de ondergrond resulteert in een niet alledaagse opdeling van de woning.

Stedenbouwkundig kan een footprint van 15x16m op het terrein worden gebouwd. Maar dit zou een te grote impact hebben op de omgeving. Gezien de slechte ondergrond is de woning volledig onderkelderd, waarbij enkele ruimtes deels en andere volledig zich ondergronds bevinden. Bovengronds staan er, los van elkaar 2 volumes, op een sokkel van 15x16m. Enerzijds de hoofdwoning, anderzijds de kids-woning, ondergronds verbonden met elkaar.

De landelijke voorschriften en materialen zijn met respect verwerkt. Het zijn de raamposities, detaillering , materiaalkeuze en binnenruimtes die deze woning een eigentijdse woning maken. Dit ontwerp is qua opbouw en technieken zo opgebouwd dat de opdrachtgever in de toekomst los van fossiele brandstoffen deze woning kan bewonen. Naast duurzame energievoorzieningen is dit ontwerp mede door zijn opbouw flexibel voor in de toekomst. Het woongedeelte kan los van het slaapgedeelte worden gezien, waarbij beide onafhankelijk kunnen bestaan. two are one house