SWEDISH BRICKHOUSE 2009 - 2012
BOUWEN VAN EEN VRIJSTAANDE WONING TE MARIAKERKE

Een opdrachtgever met een grote voorliefde voor Scandinavië, energiebewust wil bouwen, en een zuivere hedendaagse architectuur vooropstelt, is een ideaal begin om als architect te starten. Typische Zweedse elementen, archetypes, materialen en planorganisaties zijn onderzocht, en verwerkt op een hedendaagse Belgische manier.

Deze woning is opgebouwd volgens het “massief passiefhuis principe”. Naast het goed isoleren (wand-dak-raam), het luchtdicht maken van de woning en het toepassen van energiezuinige installaties, helpen de typische elementen en de architecturale vorm om tot een laag-energie woning te komen. De ongunstige oriëntatie, het zuiden ligt aan de straat, wordt opgelost door de verdieping zo diep mogelijk op het perceel te schuiven en het zo bekomen terras aan de straat te bufferen met een bakstenen tuinberging. Het overdekte buitenterras en de diep uitgesneden raamkaders zorgen voor de zonwering.

De baksteenrode gevelsteen Blue Velvet, de benadrukte raamkaders in aluminium en de grote uitkraging boven het buitenterras verwijzen naar de typische Zweedse woning. In het interieur wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen. De groene omgeving van Mariakerke zal het Zweedse landschap nooit kunnen evenaren, maar dan breng je Zweden maar naar België. Zoals een Belg met een baksteen in de maag is geboren, is een Zweed met een Volvo in de maag geboren. swedish brickhouse